top of page

Com i quan netejar el teu mòbil durant el brot COVID-19

• Durant la pandèmia COVID-19, és important netejar les superfícies que toquem comunament. • Un tipus de superfície que toquem molt sovint és la pantalla del mòbil. • Les pantalles tàctils usualment es poden netejar utilitzant tovalloletes especials desinfectants, però el millor és que comprovis que recomana el fabricant. • La freqüència de neteja pot variar depenent dels hàbits i la probabilitat d'exposició que tingui.


Amb el recent brot de COVID-19, s'ha enfocat molt l'atenció en accions preventives, com rentar-se les mans, quedar-se a casa quan et sents malament i netejar sovint les superfícies. Respecte a aquest últim hi ha un tipus de superfície que probablement descurem: les pantalles tàctils i els protectors del mòbil. “Les pantalles tàctils dels nostres dispositius són una font de microbis que portem al nostre espai personal i que habitualment passem per alt” afirma el Dr. David Westenberg, Professor de Ciències Biològiques a Missouri University of Science and Technology. De fet, nombrosos estudis han demostrat que els nostres mòbils poden ser portadors de diverses formes de microbis, inclosos bacteris, virus i fongs. Mentre molts d'aquests són inofensius, segons Dr. Westenberg existeixen també organismes causants de malalties com el SARS-CoV-2 virus que pot sobreviure en superfícies el temps suficient com per a ser transmès d'una persona a una altra.


És necessari netejar el teu mòbil?

Et preguntaràs, si ja t'estàs rentant les mans que tan important és també netejar el mòbil? El Dr. Westenberg diu, que si les persones renten les seves mans just abans de tocar el mòbil seria normalment suficient com per a prevenir la transferència de virus a través del tacte. “No obstant això, rentar-se les mans just abans de cada contacte amb el dispositiu no seria gens pràctic”. De fet, segons l'enquesta de 2019 feta per Research firm dscout, les persones toquen el mòbil de mitjana unes 2.617 vegades al dia.


Com netejar el teu mòbil?

Primer i principal, has de consultar la pàgina web del fabricant del dispositiu o del folro protector, per a conèixer si existeixen instruccions específiques i així evitar possibles danys o trencaments. Molts fabricants, com Apple estan donant recomanacions específiques des de la pandèmia COVID-19. Aquestes instruccions poden variar segons el fabricant, Apple per exemple, està recomanant: • Utilitza un drap suau i sense pelusses. • Evita la fricció excessiva. • Desconnecta el dispositiu de preses de corrent i cables. • Allunya els líquids excessius del teu dispositiu. • No permetis que la humitat penetri en les obertures del mòbil. • No utilitzis aerosols, lleixiu o productes abrasius. • No utilitzis netejadors en esprai directament sobre el dispositiu.

Recomanen utilitzar Alcohol Isopropílic 70º, amb un drap suau.


Quantes vegades s'ha de netejar el mòbil?

Segons el Dr. Schaffner, especialista en ciències de l'alimentació i professor de la Rutgers University, la forma més probable que el teu mòbil sigui contaminat amb alts nivells del virus és que algú esternudi o tusi prop d'ell. Ha explicat que gotetes microscòpiques que contenen el virus es poden fixar en el mòbil.


És a dir que si has tingut a prop algú que està tossint o esternudant és una molt bona idea netejar tu mòbil immediatament. A més, Dr. Westenberg comenta que la freqüència de neteja varia depenent dels hàbits de cada persona. Per exemple: “Si tu t'estàs rentant les mans sovint, pot ser que necessitis netejar la pantalla del teu mòbil menys vegades, poder una vegada o dues vegades al dia, però si constantment estàs col·locant el mòbil en zones que poden estar contaminades, no rentes les teves mans amb molta freqüència, etc. llavors és recomanable netejar el teu dispositiu electrònic molt més seguit”. El Dr. Schaffner pensa que és important la neteja del mòbil, encara que estiguis a casa amb una persona que té o ha tingut SARS-CoV-2, el virus que causa la malaltia COVID-19 és relativament improbable que el teu mòbil estigui contaminat del virus. “No crec hi hagi cap raó perquè el teu mòbil hagi de ser netejat més d'una vegada al dia, tret que estigui potencialment exposat al virus”.


45 views0 comments

Comments


bottom of page