top of page

Consells per dormir millor

“Dormir bé ho és tot, és el natural per a les nostres cèl·lules i la nostra vida. Cap medicament, cafeïna o tecnologia podrà mai reemplaçar el que el somni natural pot fer pel teu cos i la teva ment. Hem de dormir per a regenerar la ment i el cos”.

Luke Coutinho

Lifestyle Coach – Integrative medicine.



Per què dormir és important per a tu?, et donem 5 raons:

  1. No dormir bé, et genera deute de somni: Et sents cansat, fatigat i irritable durant el dia. Si no tens bona qualitat de somni encara que sigui per un dia, et genera deute de somni i dormir de dia el substitueix la qualitat de somni nocturn.

  2. Dormir bé és important per a fer bé el teu treball: No dormir bé et fa sentir sense energies l'endemà i això es reflecteix directament en l'execució del teu treball.

  3. Dormir és essencial per a la regeneració i el rejoveniment: aquests dos processos succeeixen quan estàs dormint. El somni dóna temps de descans al teu cervell, facilita el rejoveniment de les cèl·lules i a més ajuda a preparar el teu cos física i mentalment per a l'endemà. Sense realitzar aquestes funcions correctament, el teu cos fallaria i podria posar-te en risc de patir alguna malaltia.

  4. No dormir bé, et pot fer guanyar pes innecessari: Cada vegada que no tens un bon somni, el teu cos busca una font d'energia per a l'endemà. Això automàticament incrementa la necessitat de consumir llaminadures, menjar escombraries, begudes energètiques ensucrades i això contribueix a un guany de pes innecessari.

  5. No dormir bé pot desencadenar desordenis de somni i estrès: Un somni inadequat pot portar-te a patir certs problemes mentals com a estrès, ansietat i depressió. A més els desordres de somni poden estar lligats a hipertensió, ritme cardíac irregular, sistema immunitari feble.

Tips per a millorar la qualitat del somni

  • Crea una atmosfera còmoda i acollidora a la teva habitació. Ha de ser sleep-friendly (somni-amigable).

  • El teu llit haver de ser només per a dormir. Els compromisos laborals i inclusivament les activitats de xarxes socials no han de fer-se en el llit.

  • Assegura't de no utilitzar aparells electrònics amb pantalles almenys 1 hora abans d'anar al llit. Molt de temps exposat a la llum de pantalles abans de dormir pot afectar el ritme circadiari i amb això la qualitat del somni.

  • No menjar menjars pesats just abans de dormir. De fet, assegura't que hi hagin almenys 2 hores de separació entre el sopar i l'hora d'anar al llit.

  • No prenguis cafeïna tard en el dia ni a la nit.

  • No facis migdiades llargues durant el dia, així podràs agafar el son millor.

  • Assegura't de crear una rutina, ficar-se al llit i aixecar-se a la mateixa hora cada dia. Això ajuda a sincronitzar el teu cicle de somni amb el teu ritme circadiari per a aconseguir un somni profund.

  • Fes exercici de manera regular, això et pot ajudar a dormir millor a la nit. Però no exercitis molt tard en la nit, perquè això pot accelerar-te i generar alteració del ritme del somni.

Font: NDTV

3 views0 comments
bottom of page