top of page

Cura de les lesions facials amb l'ús de les mascaretes

La mascareta ha arribat per a quedar-se entre nosaltres durant les pròximes setmanes o mesos. A més que ja és obligatòria en el transport públic, el seu ús està altament recomanat per a sortir al carrer o per a anar a treballar. És una peça de protecció personal i grupal fonamental en aquestes èpoques però: què opina la pell del rostre sobre estar tapada diverses hores al dia? Com podem fer perquè la pell no pateixi l'impacte de l'ús continu de les mascaretes?

Què li passa a la pell amb les mascaretes N95, FFP2 i similars?

En les persones que fan servir mascaretes FFP2 durant un llarg període de temps, com per exemple el personal sanitari, s'han observat marques, ferides per fregament, i fins i tot úlceres per pressió a causa de l'ús continuat d'aquesta mena d'equips.

Per què succeeix això?

Els equips de protecció personal basen la seva eficàcia en dos aspectes claus: el sistema de filtratge impedeix el moviment de partícules a través de les mascaretes, i l'excel·lent ajust a la cara que fa la peça metàl·lica nasal i les tires que subjecten la mascareta impedeix que passin partícules entre la mascareta i la pell. Per aquest motiu la pell està sotmesa a pressió i al contacte amb el vapor de la respiració al llarg de les hores que utilitzes la mascareta.

I amb les mascaretes quirúrgiques o de cotó?

La situació en aquests casos és diferent, ja que l'ajust no és tan perfecte i per tant no molesta tant. Però sí que pot haver-hi irritació o dermatitis pel fregament de la mascareta o per la retenció d'humitat. La gent amb pell acneica, rosàcia, atòpia o dermatitis seborreica també pot notar un brot en la zona de la mascareta.

Com puc prevenir-ho?

Si veus que has d'utilitzar aquestes mascaretes durant llargues hores, et recomanem:

  • De manera segura, és a dir, lluny de tot risc, manipulant amb màxima cura i amb les mans netes, mira d'afluixar o retirar-te la mascareta cada dues hores aproximadament.

  • Mantingues la pell neta i hidratada. Utilitza productes de neteja i hidratació adequats per al teu tipus de pell. És possible que necessitis canviar el que feies servir abans; observa si hi ha canvis com a vermellor, tibantor o sensació oliosa. Consulta amb el teu farmacèutic davant qualsevol canvi que vegis.

  • Renta el teu rostre abans i després de col·locar-te la mascareta . Seca amb tocs, sense fricció.

  • No utilitzis maquillatge per sota de la mascareta, ja que l'excés de capes de crema i pols atrapades amb la humitat de la respiració pot afavorir el creixement de microorganismes.

  • Pots aplicar alguna crema reparadora si veus que apareix irritació, o crema d'àrnica si veus que hi ha morats. No esperis que sigui una lesió, consulta quan aparegui el problema.

Aquesta és una de les raons per les quals no es recomana l'ús d'aquestes mascaretes en població general, indiscriminadament i durant llargues hores. Donen un nivell de protecció molt bo, però el seu ús té desavantatges i moltes vegades amb una mascareta quirúrgica normal o de cotó ja resulta suficient.

Què faig si noto la mascareta humida?

Les mascaretes quirúrgiques o de cotó poden humitejar-se si les portem moltes hores posades, si parlem molt a través d'elles, o quan fem esport amb elles. Si sents que la teva mascareta s'ha humitejat, treu-te-la i posa't una seca: una mascareta humida no compleix amb la seva funció i és pitjor per a la pell, ja que les condicions d'alta humitat i temperatura creades localment per la nostra respiració afavoreixen els problemes.

Si utilitzes mascareta de cotó, renta-la al final de cada dia, perquè la teva pell sempre estigui en contacte amb una mascareta neta i es minimitzin els riscos de reaccions. Pots recórrer a sabons per a pell delicada per a disminuir els riscos d'irritació i al·lèrgia.

Per què és important prevenir i tractar les reaccions de la pell a les mascaretes?

Diverses raons. A més de les estètiques (la lesió es veu quan retires la mascareta, pot quedar una marca que serà difícil de treure) estan les sanitàries: si tens un granet o una ferida la possibilitat que et toquis la cara augmenta. I amb això augmenten les possibilitats de contagi de la Covid-19. Així que si veus que la pell et dóna els primers senyals d'alarma no la ignoris, cuida-la, i cuida't molt.

Quins productes puc utilitzar per a mantenir el meu rostre hidratat?

Si no tenies una rutina de bellesa des d'abans del confinament, els bàsics són:

  • Netejador facial que no et deixi la pell tirant.

  • Crema hidratant adaptada al teu tipus de pell. Existeixen moltes en el mercat: per a pell mixta, per a pell grassa, per a pell seca, més fluides, més cremoses...

  • De cara a aquesta època, en què la necessitat de cura i reparació és major, considera l'ús d'un sèrum hidratant o reparador que complementin els actius de la crema.

  • I si utilitzes una mascareta FFP2, considera utilitzar una crema barrera almenys mitja hora abans de col·locar-te la mascareta.


Un must d'hidratació són els productes basats en àcid hialurònic. És una molècula capaç de retenir diverses vegades el seu pes en aigua i permet no solament cuidar la pell, sinó fins a fer desaparèixer les petites arrugues de deshidratació.


Finalment, si ja tenies una rutina de bellesa, estigues atenta als canvis de la teva pell, i depenent del que succeeixi es pot valorar un tipus de canvi o un altre.


Vés amb compte amb els productes antiedat o antiacneics més agressius, com els basats en retinoides i pílings químics. Si la pell queda massa fina, és possible que presenti major sensibilitat a la mascareta. Si veiessis que hi ha problemes, valora amb el teu farmacèutic o dermatòleg un canvi de producte.

bottom of page