top of page

Les regions sanitàries a Catalunya

El Sistema de Salut de Catalunya s’organitza a través de 9 regions sanitàries (RS) delimitades a partir de factors geogràfics, socioeconòmics i demogràfics. Les RS es divideixen en les següents demarcacions territorials: Barcelona Ciutat, Metro Nord, Metro Sud, Girona, Tarragona, Terres de l’Ebre, Lleida, Catalunya Central i Alt Pirineu i Aran.

Aquestes regions compten amb una dotació adequada de recursos sanitaris d'atenció primària i d'atenció especialitzada per atendre les necessitats de la població de cada territori.  

L’ordenació sanitària catalana té l’objectiu d’assolir una organització eficient, propera a l’usuari, i una participació efectiva de la comunitat en les actuacions i els  programes sanitaris. Les RS volen obtenir una organització integrada dels serveis de promoció i protecció de la salut, prevenció de la malaltia i atenció primària en l'àmbit comunitari. Potenciar el treball en equip en el marc de l’atenció primària de salut i la continuïtat adequada entre l’atenció primària i l'atenció especialitzada i hospitalària són altres dels objectius principals. Les regions sanitàries volen obtenir una correlació adequada entre els serveis sanitaris, sociosanitaris i socials; i, a més, l’apropament i l’accessibilitat dels serveis a tota la població.

Per altra banda, cada regió s'ordena, al seu torn, en sectors sanitaris que són l’àmbit on es desenvolupen i coordinen les activitats de promoció de la salut, prevenció de la malaltia i assistència sociosanitària en el nivell d'atenció primària i de les especialitats mèdiques.

Els sectors sanitaris estan constituïts per l'agrupació d'àrees bàsiques de salut (ABS). Es tracta de la unitat territorial elemental a través de la qual s'organitzen els serveis d'atenció primària de salut. Són unes unitats territorials formades per barris o districtes a les àrees urbanes, o per un o més municipis en l'àmbit rural.

Desglossament de les Regions Sanitàries per habitants i abast territorial:

La RSBarcelona consta de 5.050.190 habitants i es distribueix en 3 àmbits:

  • RS Àmbit Metropolità Nord que comprèn l’àmbit territorial del Barcelonès Nord, el Maresme, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental. Es troba formada per 979.368 homes i 1.006.664 dones.

  • RS Àmbit Metropolità Sud que comprèn l’àmbit territorial del l'Alt Penedès, el Baix Llobregat, el Garraf i el Barcelonès Sud. 672.002 homes i 698.707 dones en formen part.

  • RS Barcelona Ciutat amb els districtes de Ciutat Vella, Eixample, Gràcia, Horta-Guinardó, Les Corts, Nou Barris, Sant Andreu, Sant Martí, Sants-Montjuïc, Sarrià-Sant Gervasi. Un total de 803.303 homes i 890.146 dones en formen part.

RSGirona: Inclou set comarques de la província de Girona: Alt Empordà, Baix Empordà, Garrotxa, Gironès, Pla de l'Estany, Ripollès i Selva. També agrupa alguns municipis del Maresme: Calella, Canet de Mar, Malgrat de Mar, Palafolls, Pineda de Mar, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Iscle de Vallalta, Sant Pol de Mar, Santa Susanna i Tordera. Es troba composada per 428.844 homes i 432.909 dones.

La RS Lleida està englobada per sis comarques de la província de Lleida: Garrigues, Noguera, Pla de l'Urgell, Segarra, Segrià i Urgell. 184.480 homes i 178.370 dones  viuen en aquesta regió.

La RS Alt Pirineu i Aran agrupa sis comarques Pirinenques: Alt Urgell, Alta Ribagorça, Cerdanya, Pallars Jussà, Pallars Sobirà i Val d'Aran. Un total de 33.630 homes i 33.647 dones es troben en aquesta regió.

L’abast territorial de la RS Camp de Tarragona és de següents sis comarques: Alt Camp, Baix Camp, Baix Penedès, Conca de Barberà, Priorat i Tarragonès. 301.792 homes i 306.207 dones viuen en aquesta RS.

La RS Terres de l’Ebre inclou les comarques de: Baix Ebre, Montsià, Ribera d'Ebre i Terra Alta. 89.150 homes i 87.667 dones formen part d’ella.

L’Anoia, Bages, Berguedà, Moianès, Osona i el Solsonès són les cinc comarques que engloba la RS Catalunya Central. La regió es troba habitada per 263.268 homes i 263.691 donesConsulta la font i l'article original: https://canalsalut.gencat.cat/ca/detalls/noticia/2020-05-04-Les-Regions-Sanitaries-de-Catalunya

3 views0 comments
bottom of page