top of page

Mesures de protecció bàsiques contra el coronavirus (COVID-19) per l’OMS.

Última actualització: 26/03/2020

Mantingui’s al dia de la informació més recent sobre el brot de COVID-19, a la qual pot accedir en el lloc web de l’OMS i a través de les autoritats de salut pública pertinents a escala nacional i local. La majoria de les persones que s’infecten pateixen una malaltia lleu i es recuperen, però en altres casos pot ser més greu.

Cuidi la seva salut i protegeixi als altres a través de les següents mesures:

Renti’s les mans sovint

Renti’s les mans amb freqüència amb un desinfectant de mans a base d’alcohol o amb aigua i sabó.

Per què? Rentar-se les mans amb un desinfectant a base d’alcohol o amb aigua i sabó mata el virus si aquest és a les seves mans.

Adopti mesures d’higiene respiratòria

En tossir o esternudar, cobreixi’s la boca i el nas amb el colze flexionat o amb un mocador; tiri el mocador immediatament i renti’s les mans amb un desinfectant de mans a base d’alcohol, o amb aigua i sabó.

Per què? En cobrir la boca i el nas durant la tos o l’esternut s’evita la propagació de gèrmens i virus. Si vostè esternuda o tus cobrint-se amb les mans pot contaminar els objectes o les persones als quals toc.

Mantingui el distanciament social

Mantingui almenys 1 metre (3 peus) de distància entre vostè i les altres persones, particularment aquelles que tossin, esternudin i tinguin febre.

Per què? Quan algú amb una malaltia respiratòria, com la infecció pel 2019-nCoV, tus o esternuda, projecta petites gotícules que contenen el virus. Si està massa a prop, pot inhalar el virus.

Eviti tocar-se els ulls, el nas i la boca

Per què? Les mans toquen moltes superfícies que poden estar contaminades amb el virus. Si es toca els ulls, el nas o la boca amb les mans contaminades, pots transferir el virus de la superfície a si mateix.

Si té febre, tos i dificultat per a respirar, sol·liciti atenció mèdica a temps

Indiqui al seu prestador d’atenció de salut si ha viatjat a una zona de la Xina en la qual s’hagi notificat la presència del 2019-nCoV, o si ha tingut un contacte pròxim amb algú que hagi viatjat des de la Xina i tingui símptomes respiratoris.

Per què? Sempre que tingui febre, tos i dificultat per a respirar, és important que busqui atenció mèdica immediatament, ja que aquests símptomes poden deure’s a una infecció respiratòria o a una altra afecció greu. Els símptomes respiratoris amb febre poden tenir diverses causes, i depenent dels seus antecedents de viatges i circumstàncies personals, el 2019-nCoV podria ser una d’elles.

Mantingui’s informat i segueixi les recomanacions dels professionals sanitaris

Mantingui’s informat sobre les últimes novetats en relació amb la COVID-19. Segueixi els consells del seu dispensador d’atenció de salut, de les autoritats sanitàries pertinents a escala nacional i local o del seu ocupador sobre la manera de protegir-se a si mateix i als altres davant la COVID-19.

Per què? Les autoritats nacionals i locals disposaran de la informació més actualitzada sobre si la COVID-19 s’està propagant en la seva zona. Són els interlocutors més indicats per a donar consells sobre les mesures que la població de la seva zona ha d’adoptar per a protegir-se.

Mesures de protecció per a les persones que es troben en zones on s’està propagant la COVID-19 o que les han visitat recentment (en els últims 14 dies)

Segueixi les orientacions exposades a dalt.

  • Romangui a casa si comença a trobar-se malament, encara que es tracti de símptomes lleus com a cefalea i rinorrea lleu, fins que es recuperi.

Per què? Evitar els contactes amb altres persones i les visites a centres mèdics permetrà que aquests últims funcionin amb major eficàcia i ajudarà a protegir-li a vostè i a altres persones de possibles infeccions pel virus de la COVID-19 o uns altres.

  • Si té febre, tos i dificultat per a respirar, busqui ràpidament assessorament mèdic, ja que podria deure’s a una infecció respiratòria o una altra afecció greu. Truqui amb antelació i informi al seu dispensador d’atenció de salut sobre qualsevol viatge que hagi realitzat recentment o qualsevol contacte que hagi mantingut amb viatgers.

Per què? Trucar amb antelació permetrà que el seu dispensador d’atenció de salut li dirigeixi ràpidament cap al centre de salut adequat. Això ajudarà també a prevenir la propagació del virus de la COVID-19 i altres virus.

Pregunta a l’OMS

P: Haig d’evitar donar la mà a les persones pel nou coronavirus?‎ R: Sí. Els virus respiratoris poden transmetre’s en donar-se la mà i ‎tocar-se els ulls, el nas i la boca. És millor saludar amb un gest de la ‎mà, una inclinació del cap o una reverència.‎

P: Com haig de saludar a les persones per a evitar contagiar-me del ‎nou coronavirus?‎ R: Per a prevenir la COVID-19, el més segur és evitar el contacte físic ‎en saludar-se. Algunes formes segures de salutació són un gest de la ‎mà, una inclinació del cap o una reverència.‎

P: Usar guants de goma quan s’està en públic és una forma ‎eficaç de prevenir la infecció pel nou coronavirus?‎ R: No. Rentar-se les mans amb freqüència proporciona més protecció ‎enfront del contagi de la COVID-19 que usar guants de goma. El fet ‎de portar-los posats no impedeix el contagi, ja que si un es toca la cara ‎mentre els porta, la contaminació passa del guant a la cara i pot ‎causar la infecció.‎

Font: OMS (Organització Mundial de la Salut)

Recorda sempre seguir les fonts oficials per a no caure en notícies o recomanacions falses.

1 view0 comments
bottom of page