top of page

Què és la llum blava?

Ja no es discuteix que hem de protegir la nostra pell de l'acció nociva dels rajos ultraviolats (UV). Sabem que a més de cremades, els rajos UV estan involucrats en processos de càncer de pell. Però recerques recents han demostrat que no són els únics rajos que poden alterar la nostra pell; et presentem avui a la llum blava, i t'expliquem quins efectes poden tenir els seus rajos a la nostra pell.

Què és la llum blava?

La llum blava és la que s'emet dins del rang de llum visible entre els 450-495 nm. Durant molt de temps la font principal de llum blava va ser la llum solar, però a mesura que van aparèixer pantalles i l'il·luminació basades en la tecnologia LED, s'han sumat fonts d'emissió de llum blava, i amb elles han pujat les hores d'exposició.

Quins efectes té la llum blava a la pell?

La llum blava és capaç de produir eritema en individus de fototip I-III (pells més clares, que es cremen amb més facilitat i poden arribar a bronzejar-se) i pigmentació no desitjada en els fototips IV-VI (taques en pells més fosques, que es bronzegen amb facilitat i no es cremen sovint). També s'ha vist que la llum blava és capaç d'induir estrès oxidatiu a la pell, que podria estar relacionada amb el fotoenvelliment.

La llum blava podria explicar els casos d'empitjorament de melasma i pigmentació postinflamatòria que apareixen encara quan s'ha utilitzat protector solar regularment, ja que els protectors solars han començat a utilitzar filtres anti llum visible (els veus com HEVL en els envasos) molt recentment.

Quin rol compleixen les pantalles d'ordinador, mòbil i PC en tot això?

Molts estudis científics han mostrat que la llum LED pot tenir un efecte sobre la pell, però les condicions i els temps no sempre igualen les condicions d'ús en la vida real, per la qual cosa les conclusions no apliquen directament al nostre dia a dia. Però si veus que tens taques sobretot en el costat de la cara que utilitzes el mòbil, o si durant l'hivern t'empitjora el melasma, o fins i tot si veus que la pigmentació de la cara t'ha canviat durant el confinament, és possible que l'exposició a llum blava t'estigui afectant.

Què pots fer per a protegir-te del fotoenvelliment causat per la llum blava?

Pots controlar l'exposició a la llum blava d'alguna de les següents maneres:

  • Allunyant les fonts LED del rostre: utilitza mans lliures per al mòbil, allunya la pantalla de l'ordinador a la mesura que sigui possible, etc. Com més lluny està la font de llum blava, més energia perd la llum abans d'arribar al teu rostre.

  • Utilitzant la manera nocturna de la pantalla del mòbil, ja que emet menys llum que la manera normal.

  • Utilitzant protectors solars que tinguin filtres per a la llum visible, encara dins de casa, si no pots reduir l'exposició a llum blava. Heliocare®, Isdin® o Avène® ja incorporen aquests filtres a les seves fórmules.

bottom of page