top of page

Recomanacions per a persones que tenen un trastorn relacionat amb l'abús de l'alcohol


En un estat de confinament com l’actual, és normal experimentar dificultats per mantenir els hàbits de vida saludables i els cicles de son i vigília, i també sentir avorriment, incertesa, solitud, tristor, frustració, por, angoixa, irritabilitat i estrès. Tot el malestar sobreafegit que comporta el confinament pot desencadenar un desig intens de beure i, per tant, un risc de recaiguda si esteu abstinents o un increment del consum en qui ja estigui bevent. Per tant, us oferim a continuació informació i recomanacions per si, adaptant-les a la vostra situació particular, us poden ser d’utilitat.


Si esteu en tractament


És convenient posar-vos en contacte amb el vostre CAS (o us trucaran des d’allà) per tal de concretar el tractament que s’ha de fer durant aquest període pel que fa a la medicació i les teràpies, i de quina manera portar-lo a terme (visites en línia, telefòniques, etc.).


  • Expliqueu-los com us trobeu i les vostres circumstàncies perquè es puguin fer les adaptacions necessàries d’acord amb la vostra situació.

  • En general, seguiu amb el tractament farmacològic tal com el teníeu pautat i no feu cap canvi sense consultar amb el vostre professional de referència.

  • Si preneu Antabús (disulfiram), opteu per rentar-vos bé les mans amb aigua i sabó i eviteu les solucions hidroalcohòliques que poden arribar a provocar una reacció adversa dermatològica.

  • Cuideu tot el que pugueu la vostra alimentació perquè sigui variada i us aporti tots els nutrients que necessiteu. Si teniu suplements vitamínics prescrits, especialment vitamina B, seguiu prenent-los.

  • Mireu de posar en marxa mecanismes de prevenció de recaigudes davant situacions de risc. Tot seguit us oferim alguns exemples:

Recordeu que és millor no tenir begudes alcohòliques a casa.

Si penseu que podeu estar en risc, demaneu a algú altre, si és possible, que s’encarregui de fer les compres i d’anar al supermercat.

Intenteu identificar possibles situacions de risc, tant externes (disponibilitat o accés a la substància d’abús, conflictes amb les persones amb qui conviviu, males notícies, dificultats amb la feina, etc.) com internes (canvis d’estat d’ànim, malestar emocional, avorriment, frustració, etc.).

  • Procureu seguir practicant les habilitats que millor us funcionin habitualment (fer tècniques de relaxació, distreure-us amb activitats que us agradin, parlar amb algú o contactar amb companys i companyes de teràpia, etc.) i les estratègies de solució de problemes (fer anàlisi de pros i contres, demanar ajuda, etc.).


  • Si teniu desig de beure, algunes de les estratègies següents us poden ser d’utilitat:Parleu-vos positivament dient-vos que aquests són pensaments negatius i que passaran.Recordeu les conseqüències negatives i els problemes que pot ocasionar tornar a consumir. Evoqueu imatges positives que us ajudin a allunyar els pensaments i el desig de consumir.


  • Recordeu que cal evitar també el consum de qualsevol altra substància psicoactiva (cànnabis, hipnosedants, etc.).


Si no esteu en tractament


  • Si esteu bevent quantitats importants d’alcohol, tingueu en compte que podeu tenir problemes de salut i de convivència, tant si beveu molt com si deixeu sobtadament de beure.

  • Tant en cas d’intoxicació greu com si teniu un quadre d’abstinència greu, truqueu al 061 o al 112.

  • Si voleu intentar reduir el consum, millor feu-ho gradualment per evitar que aparegui la síndrome d’abstinència que pot aparèixer entre 1 i 4 dies després del darrer consum. La podeu identificar si teniu alguns dels símptomes següents: nàusees i vòmits, sudoració, tremolors, agitació, ansietat i, en els casos més greus, malestar generalitzat, debilitat extrema, ansietat intensa, desorientació, malsons, sudoració excessiva, febre, convulsions, deliris i al·lucinacions.

  • Una forma senzilla de reduir els consums és apuntar-se les quantitats diàries consumides i reduir cada dia una consumició fins a suprimir-les.

  • Si voleu seguir bevent, intenteu beure la mínima quantitat possible d’alcohol per tal de poder fer front al dia a dia amb les mínimes dificultats possibles i poder mantenir una bona convivència a casa. Les recomanacions següents us poden ajudar a aconseguir-ho: Opteu per begudes alcohòliques de baixa graduació i, si és possible, intercaleu-ne el consum amb begudes no alcohòliques. Eviteu els consums intensius (grans quantitats en petits períodes de temps) que redueixen la vostra capacitat de resposta. o No compartiu llaunes, gots ni altres estris. Deseu l’alcohol en un lloc fora de l’abast dels menors. o Beveu lentament i sempre durant els àpats. Eviteu beure en dejú

  • Si les ganes de consumir van a més i necessiteu ajuda, no dubteu a contactar amb un dels recursos de la llista següent:

  • La Línia Verda (900 900 540) (alcohol i drogues).

  • El CAS que tingueu més a prop al vostre domicili: Cercador dels CAS de Catalunya.

  • El web del Programa ATENCIÓ PRIMÀRIA SENSE FUM, on trobareu una sèrie de recursos en línia per deixar de fumar.

1 view0 comments
bottom of page