top of page

Salut finançarà amb 4 milions d'euros 19 projectes de recerca i innovació contra la Covid-19


Els projectes seleccionats són:


1. TERÀPIES

1.1. Noves teràpies

· Projecte de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i l’Institut Germans Trias i Pujol  (IGTP), liderat per l’investigador Julià Blanco. Amb l’objectiu d’impedir l’entrada del SARS-CoV-2 a les cèl·lules humanes, el projecte planteja una estratègia que bloqueja una proteïna viral clau en la infecció: la proteïna S.

· Projecte liderat per l’investigador Rafel Mañez de l’Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), amb la col·laboració de RemAb Therapeutics i IrsiCaixa, per identificar un potencial fàrmac basat en glicopolímers que faciliti l’actuació dels anticossos neutralitzants front el SARS-CoV-2.

1.2. Teràpies basades en anticossos i plasma

· Projecte liderat pels investigadors Josep F. Nomdedeu Guinot i Silvia Vidal Alcorisa, de l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (IR Sant Pau), per definir la resposta immune eficaç contra la Covid-19 estudiant els anticossos contra el SARS-CoV-2 a la sang de professionals sanitaris.

· Projecte liderat per l‘investigadora Giuliana Magri, de l’Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), per estudiar els anticossos generats com a resposta a la infecció per SARS-CoV-2  i generar anticossos específics com a teràpia per als pacients de Covid-19 i com a tractament preventiu per a individus d’alt risc

· Projecte liderat per l’investigador Antoni Torres, de l’Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), que estudia els anticossos de pacients que s’han recuperat de Covid-19 com a punt de partida d’una nova teràpia contra SARS-CoV-2, basada en la producció i administració d’anticossos específics contra el virus.

1.3. Assaigs clínics amb noves combinacions i usos de medicaments ja comercialitzats o en fase III

· Projecte liderat per Xavier Solanich, de l’Hospital Universitari de Bellvitge, per fer un assaig clínic amb dos fàrmacs que reprimeixen el sistema immunitari, ja aprovats per altres indicacions, en 84 pacients amb pneumònia greu per Covid-19 i paràmetres inflamatoris analítics elevats.

· Assaig clínic liderat per Pere-Joan Cardona, de l’Institut Germans Trias i Pujol (IGTP) amb la col·laboració de l’Institut Universitari de Recerca en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAPJGol), que provarà la vacuna RUTI de la tuberculosi per tal d’enfortir el sistema immune dels professionals sanitaris en risc d’infectar-se amb SARS-CoV-2.

1.4. Assaigs clínics amb fàrmacs en investigació per a altres indicacions

· Projecte del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), liderat per les investigadores Maria J. Buzon i Meritxell Genescà, que avaluarà fàrmacs amb potencial per bloquejar les principals vies d’entrada del SARS-CoV-2, segons determinat en altres tipus d’estudis, en un model d’explant pulmonar humà (teixit viu en cultiu).

· Projecte liderat per l‘investigador Manuel Portero, de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), per identificar potencials fàrmacs dirigits contra ACE2, una proteïna de la membrana de les cèl·lules que és clau per a l’entrada del virus SARS-CoV2.

· Projecte liderat per l’investigador Joan Seoane, del Vall d'Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), per reposicionar un anticòs, inicialment dissenyat per al tractament contra el càncer, com a activador del sistema immune dels pacients amb Covid-19.

· Projecte liderat per l’investigadora Jana Selent, de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM), per fer una anàlisi massiva de possibles fàrmacs que impedeixin l’entrada del SARS-CoV-2 a la cèl·lula amb models 3D computacionals i assajos cel·lulars.

2. VACUNES / PREVENCIÓ

· Projecte liderat per l’investigador Felipe Garcia, de l’Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), per al desenvolupament i test en estudis preclínics d’una vacuna per al SARS-CoV-2 basada en el seu material genètic.

· Projecte liderat per l’investigador Jorge Carrillo, de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, per desenvolupar una nova vacuna per al SARS-CoV-2 basada en la proteïna S de la membrana del virus.

3. ESTUDIS GENÈTICS

· Projecte liderat per l‘investigador Josep Quer, del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), per fer una seqüenciació completa del genoma del SARS-CoV-2 mitjançant tècniques d’última generació, amb l’objectiu d’obtenir informació rellevant sobre les característiques del virus, la seva evolució natural i els seus punts febles.

· Projecte liderat per l‘investigador Jordi Carratalà, de l’Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), amb la col·laboració de l’Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), per fer un estudi del genoma de pacients de Covid-19 que permeti determinar el perfil genètic dels pacients que desenvolupen Síndrome de Dificultat Respiratòria Aguda (SDRA).

4. BIOMARCADORS I ESTUDIS PREVENTIUS

4.1. Factors de virulència i biomarcadors de pronòstic

· Projecte liderat per l’investigador Francesc Vidal Marsal, de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), per fer un estudi massiu de característiques sanguínies de persones amb Covid-19 per trobar biomarcadors de pronòstic de la malaltia.

· Projecte liderat per l’investigador Ivan Castellví, de Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (IR Sant Pau), per identificar un possible marcador que permeti determinar els pacients de Covid-19 que patiran empitjorament de la insuficiència respiratòria.

4.2. Resposta immune poblacional i predicció de complicacions

· Projecte liderat pels investigadors Pere Torán i Concepció Violan de l'Institut Universitari per a la Recerca en Atenció Primària de Salut Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol), amb la col·laboració de l’Institut d’Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol (IGTP). El projecte estudiarà la resposta immunitària en professionals sanitaris infectats per SARS-CoV-2 per poder entendre la infecció en una àrea determinada, identificar individus amb una bona resposta immunològica i estudiar la immunitat adquirida.

· Projecte liderat pels investigadors Bonaventura Bolibar i Talita Duarte-Salles, de l’Institut Universitari de Recerca en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAPJGol), amb la col·laboració de l’Institut Català de la Salut (ICS), per desenvolupar models predictius de complicacions en pacients amb Covid-19.

MÉS INFORMACIÓ: Més informació dels projectes en aquest enllaç:

2 views0 comments
bottom of page