top of page

Tractament de la hipertensió i COVID-19

L’Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios (AEMPS) comparteix un comunicat sobre la relació entre els medicaments hipertensius i el coronavirus.


Els medicaments que actuen sobre el sistema renina-angiotensina (SRA),

en particular els inhibidors de l'enzim convertidor d'angiotensina (IECA) i els antagonistes dels receptors d'angiotensina II (LLAURA II) s'utilitzen amb diferents indicacions en pacients amb hipertensió arterial i diferents co-morbiditats, i són d'ús estès en pacients cardiòpates i en diabètics.


Recentment han aparegut algunes publicacions procedents de la Xina que suggereixen que el tractament amb antihipertensius del tipus IECA i/o ARAII podria ser un factor de risc de gravetat i fins i tot de mortalitat per a pacients hospitalitzats infectats amb el COVID-191.


S'ha suggerit també que el tractament amb ARAII podria actuar com a factor de protecció d'aquestes complicaciones2. Aquestes hipòtesis sorgeixen de l'observació, en models in-vitro i en estudis en animals, que igual que el coronavirus causant de SARS, el COVID-19 s'uneix a un enzim, l'ECA2, per a infectar a les cèl·lules, i que aquest enzim sembla estar sobrexpresada en subjectes tractats amb IECA o amb ARAII.


No obstant això, fins avui, no existeixen dades clíniques que avalin una major gravetat en l'evolució de la infecció en pacients tractats amb IECA o amb ARAII

i les recomanacions es basen principalment en troballes experimentals, sense evidència d'un efecte clínic real en éssers humans.


D'altra banda, la suspensió dels tractaments molt probablement no es traduiria en una reducció immediata d'ECA2, per la qual cosa de ser certa la hipòtesi, l'efecte no seria immediat i sí que podria augmentar a curt termini el risc de complicacions relacionades amb la patologia que s'està tractant.


Per tant, en aquest moment no es disposa d'evidència clínica contrasta per a realitzar recomanacions o promoure canvis en els tractaments actuals dels pacients que reben ICECA o ARAII.


Molts dels malalts infectats per COVID-19 són pacients d'edat avançada que tenen patologies de base (diabetis mellitus, cardiopatia isquèmica), les quals al seu torn són factors de risc d'una major gravetat i mortalitat per COVID-19, per la qual cosa és esperable que molts d'ells estiguin tractats amb IECA o ARAII, sense que això signifiqui que el propi tractament antihipertensiu sigui el factor que empitjora el pronòstic de la seva infecció per COVID-19.

Respecte a pacients greus infectats amb COVID-19 i en tractament amb IECA, LLAURA-II o uns altres antihipertensius, el metge haurà de valorar la pertinència de mantenir aquest tractament en funció de la situació hemodinàmica del pacient.


Si vols conèixer els estudis que s’han fet sobre la relació entre els tractaments amb ARAII o IECA i el coronavirus, pots consultar-ho aquí.



4 views0 comments
bottom of page